Main Slide Hatch Hole

A forum for discussing boat or trailer repairs or modifications that you have made or are considering.

Moderators: kmclemore, NiceAft, Hamin' X, Catigale, beene

Post Reply
User avatar
Erik Hardtle
First Officer
Posts: 408
Joined: Sat Jan 03, 2004 4:45 am
Sailboat: MacGregor 26X
Location: New Bern, NC
Contact:

Main Slide Hatch Hole

Post by Erik Hardtle » Thu May 31, 2012 5:27 pm

Finally found what was leaking and filling up the boat on the port and starboard side. I usually keep the boat covered when not in use.
Image

I left the cover off after my last trip... and then Tropical Storm Beryl dumped about 4 inches in just a few hours, how do I know? Because that is how much was in the bildge (just between the ballast tank tube and the side of the boat... nothing in the middle).

So the main hatch used to grind everytime I slid it, until I put on soft velcro on the hatch... but the damage was probably already done. I finally removed all the screws from the hold down strip and then easily saw the problem:

Image
It has worn thru the gel coat and the fiberglass...

So a tip for all other Mac's, might want to check the main hatch slide area.

User avatar
Wind Chime
Captain
Posts: 868
Joined: Sun Jan 21, 2007 4:30 pm
Sailboat: MacGregor 26X
Location: Vancouver, B.C. Canada. 2000-26X, Suzuki-50hp, 8' Walker-Bay tender (with sailkit)
Contact:

Re: Main Slide Hatch Hole

Post by Wind Chime » Thu May 31, 2012 5:53 pm

I’ve been chasing a leak around now for a while. :?

Water build-up in the same spot you have, always on the starboard side.
I’ve been taking a half a dozen or so “Turkey Basters” worth of water out after every rainfall.
I’ve resealed almost every bolt and screw hole on the deck, except the rub rail, which was next on my list.

Thanks for the tip, I would have never looked there.

User avatar
Erik Hardtle
First Officer
Posts: 408
Joined: Sat Jan 03, 2004 4:45 am
Sailboat: MacGregor 26X
Location: New Bern, NC
Contact:

Re: Main Slide Hatch Hole

Post by Erik Hardtle » Thu May 31, 2012 6:01 pm

Yea I had already resealed all screws and bolts... it was the only thing left.

vizwhiz
Admiral
Posts: 1392
Joined: Mon Aug 23, 2010 9:48 pm
Sailboat: MacGregor 26S
Location: Central Florida

Re: Main Slide Hatch Hole

Post by vizwhiz » Thu May 31, 2012 7:07 pm

Awesome tip - mine seems to be "well worn" - will have to check it!

Post Reply